Asukasinfo

Asuessasi kerrostalossa joudut kaikkien viihtymisen takaamiseksi ottamaan huomioon naapurisi ja lisäksi huoneistosi kunnossapitämiseksi joudut jatkuvasti tekemään pieniä huoltotoimenpiteitä. Tähän olemme koonneet muutamia huomioitavia asioita.

LIESITUULETIN

Puhdista liesituulettimen rasvasuodatin käyttömäärästä riippuen 2-12 kertaa vuodessa. Heikosti toimiva liesituuletin on yleensä merkki siitä, että suodatinta ei ole pesty. Liian pitkäksi venynyt pesuväli mahdollistaa rasvan/pölyn tippumisen liedelle ja likaa hormin - aiheuttaen myös palovaaran. Liesituulettimen käyttöohjekirjasta selviää mikä on oikea tapa pestä ja puhdistaa rasvasuodatin. Yleisesti metallinen rasvasuodatin pestään kuumassa vedessä, käyttäen astianpesuainetta ja pehmeää harjaa. Jotkin rasvasuodattimet on mahdollista pestä myös astainpesukoneessa (kts. käyttöohje).

PESUKONEET

Pesukoneiden tulovesihanoja EI SAA KOSKAAN JÄTTÄÄ AUKI MIKÄLI ASUNNOSSA EI OLLA KOTONA. Muistakaa sulkea hana aina käytön jälkeen. Astianpesukoneen alustila ja letkujen tiiveys on syytä tarkistaa säännöllisesti mahdollisten vuotojen havaitsemiseksi ajoissa. Astianpesukoneen alla pitää olla määräysten mukainen muovinen vuotovesiallas (saatava mm. kodinkoneliikkeistä).

VESIHANAT JA WC-SÄILIÖT

Ilmoita aina kaikista tiputtavista hanoista ja säiliöistä huoltoyhtiölle. Taloyhtiön huoltovastuulle kuuluvat vain alkuperäistä vastaavat hanat ja wc-istuimet (Oras/IDO). Mikäli olet asennuttanut remontin yhteydessä muun merkkisen/mallisen tuotteen, korjauskustannukset laskutetaan sinulta. Vesihanan tiputtaminen aiheuttaa helposti 30-40m³ vuosikulutuksen ja rahaa kuluu turhaan.

 

LATTIAKAIVOT

Syy huonosti vetävään lattiakaivoon löytyy 95 prosenttisesti huonosti puhdistetusta lattiakaivosta. Lattiakaivo tulee puhdistaa säännöllisin väliajoin, vähintään joka toinen kuukausi, jotta se ei tukkeudu. Lattiakaivon kannen alaosaan ja hajulukoon kerääntyy helposti hiuksia, jotka tukkivat kaivon. Irrota vesilukko lattiakaivosta kahvasta nostamalla. Vesilukko voi olla tiukassa, mikäli se on ollut kauan irrottamatta. Hiukset ja muu hajulukkoa tukkiva aines poisteaan käsin kaivosta (käytä kumihanskoja). Puhdistus viimeistellään puhdistamalla hajulukko esim. käyttämällä vanhaa tiskiharjaa ja pesuainetta. Tarkista lopuksi, että tiiviste on paikoillaan ja kohdista vesilukko oikeaan asentoon ja paina se alas asti paikalleen. Mikäli tiiviste tai vesilukko on huonosti paikoillaan kaivosta voi tulla hajua. Huoltomiehen toimenkuvaa ei kuulu siivota asukkaiden lattiakaivo vaan jokainen huolehtii tästä itse. Lattiakaivossa voi käyttää lattiakaivonsuodatinta, jolloin puhdistusta ei tarvitse suorittaa niin usein. Suodattimia saa isoimmista marketeista (Esim. Sinituotteen valikoimasta).

TISKIALTAAN HAJULUKKO

Tiskialtaan viemäri ei ole jätemylly, joten älä huuhtele ruuantähteitä viemäriin. Tiskialtaan viemäriputken päällä kannattaa käyttää "roskasihtiä" joka kerää suuremmat tähteet ja ne on siitä helppo kipata roskikseen. Kinkkurasvan ja muiden paistorasvojen kaataminen viemäriin on ehdottomasti kielletty. Imeytä rasvat esim. talouspaperiin ja vie roskien mukana biojätteisiin (tai kaada tyhjää maitopurkkiin). Viemäri huoltoon/avaukseen voi käyttää erilaisia kemiallisia avaajia esim. kodinputkimiestä.
ILMANVAIHTOLAITTEET

Muista käyttää ilmanvaihtolaitetta oikealla teholla.

Nopeus 1.
  • Poissaolokäyttö, asunnon olessa tyhjillään pitempään (lomamatkan aikana)
Nopeus 2. ja  3.
  • Nämä ovat nopeuksia, joita normaalisti käytetään. 
  • Nopeutta 2. kun ilmanvaihdon tarve on vähäisempää ja ilma hyvää. 
  • Nopeutta 3. kun on tarve tehostukseen; vieraat, pyykinkuivaus, ylilämpö, peseytyminen.
 Nopeus 4. 
  • Tehostusasento, jota käytetään esim. ruuanlaiton yhteydessä ja saunoessa.
Puhdista säännöllisesti poistoilmaventtiilit. Venttiilin keskiosan asentoa ei saa muuttaa. Tuuleta nopealla ristivedolla.